Chleb który można przygotować w bardzo krótkim czasie, a starcza na długo 🙂
SKŁADNIKI:
Kubek miksu sparzonych rodzynek i pestek słonecznika, Łyżkę tymianku, Łyżkę majeranku, Łyżkę kminku,, Łyżkę kurkumy, Łyżeczkę pieprzu cynamonu odrobinę, kardamonu zmielonego odrobinę. 1 kg Mąki pszenno-razowej (jest w sklepach ze zdrową żywnością i supermarketach czasem), 2 kg Mąki pszennej, Oliwę z pestek winogron lub oliwek, Cukier palmowy lub trzcinowy, Sól, Paczka imbiru, Drożdże mokre najlepiej babuni, 3,5 szklanki wody lekko ciepłej, Masło do posmarowania brytfanek i 2 średniej wielkości brytfanki
Najlepiej mieć mikser z obrotową miską, w przeciwnym razie trzeba będzie ciasto wyrabiać rękoma. 🙂
Do miski wsypujemy 1 i 1/2 kubka mąki pszennej razowej, dodajemy 6 łyżek oliwy, łyżeczkę cukru palmowego lub trzcinowego, pół opakowania drożdży, dwie łyżki soli, pół łyżeczki imbiru, wlewamy 3,5 kubka wody i wszystko miksujemy razem. Pozostawiamy pod przykryciem od minimum 5 godzin do 12 godzin. W tym czasie tworzy się zaczyn. Po zakończonym procesie wsypujemy zioła, dodajemy bakalie i co kto lubi. Wsypujemy kilogram mąki pszennej i wszystko razem mieszamy. Ciasto ma mieć średnią konsystencję nie rzadką, ale też nie twardą. Dzielimy ciasto no pół i wkładamy do posmarowanych masłem dwóch brytfanek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 do 1,1/2 godzin do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 250*. po wyrośnięciu wkładamy do nagrzanego 250* piekarnika i pieczemy 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 200* i pieczemy ok. 45 minut, może czasem być krócej. Wszystko zależy od piekarnika. Upieczony chleb wyjmujemy z brytfanki i zawijamy w wilgotną ściereczkę. Po ostygnięciu spożywamy. Taki chleb nie pleśnieje, należy przechowywać go w ściereczce.
Dodaj komentarz, zainspiruj mnie :)