OCET JABŁKOWY, NATURALNA PRZYPRAWA KTÓRA LECZY
Przysłowie mówi, że jeśli zjesz choć jedno jabłko dziennie, zapomnisz drogę do lekarza. Tak samo działa przygotowany w domu, z lokalnych jabłek, ocet jabłkowy, gdyż wszystkie pożyteczne substancje, zawarte w jabłkach, przechodzą w ocet. Ocet jabłkowy znany jest od wieków jako przyprawa do potraw i również jako lekarstwo i środek odchudzający. Oczyszcza organizm z zastarzałych złogów, poprawia trawienie i wchłanianie żelaza, hamuje apetyt. jest on wspaniałym i tanim środkiem dietetycznym przyspieszającym spalanie tłuszczów. Dostarcza wielu potrzebnych składników głównie ze względu na dużą zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu. W occie jabłkowym jest około 20 łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów, a także kwasy octowy, mlekowy i cytrynowy, cały szereg fermentów i aminokwasów oraz cenne substancje balastowe takie jak np pektyna, która poprawia procesy trawienia i pełni szereg pożytecznych funkcji w organizmie. Ocet jabłkowy zawiera także witaminę E , uważaną za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, neutralizujących szkodliwe działania wolnych rodników. Ocet z jabłek jest ważny dla systemu nerwowego i układu krążenia. Wprowadza on także równowagę zasadowo-kwasową i służy do odkwaszania organizmu. W medycynie ludowej jest powszechnie stosowany przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość potasu, a dziś prawie wszyscy mają niedobór tego pierwiastka. Potas odgrywa ogromnie ważną rolę w organizmie. Jest niezbędny dzieciom do wzrostu, opóźnia stwardnienie naczyń krwionośnych, a więc przeciwdziała procesom miażdżycowym, działa antyseptycznie. Ludzie starsi potrzebują dwukrotnie więcej potasu niż młodsi. Ocet jabłkowy wspaniale oczyszcza nerki ze złogów, przy systematycznym piciu nie dopuszcza do ich powstawania, również rozrzedza nieco krew. Jest pomocny w przeziębieniach i ogólnym wyczerpaniu. Ocet jabłkowy jest znakomitym środkiem dietetycznym i prawie bezkaloryczną przyprawą, którą można zastąpić majonez. Jego kwaśny odczyn znacznie przyspiesza procesy trawienia i w ten sposób organizm jest w stanie spalić więcej kalorii i skutecznie pozbyć się nagromadzonych zapasów tłuszczów. Ocet jabłkowy jest więc nie tylko dodatkiem smakowym, ale także lekiem. W obecnych czasach używa się go również do detoksykując owoców i warzyw. Nie należy oczywiście pić go w dużych ilościach ,wtedy byłoby to szkodliwe. Ocet jabłkowy można stosować zewnętrznie. Należy nim płukać gardło przy stanach zapalnych oraz zapaleniu krtani. pędzlować jamę ustną przy pojawieniu się pleśniawek. Octowe okłady polecane też są w przypadku skręcenia stawów i stłuczeń. Nie rozcieńczony, stosowany bezpośrednio na skórę, leczy dolegliwości skórne. Ocet jabłkowy jest wspaniałym tonikiem do twarzy i dekoltu Używany do płukania włosów zapobiega ich wypadaniu. Płukanie włosów w słabym roztworze octu pozwala dokładnie usunąć resztki piany i mydła i zapobiega przetłuszczaniu się włosów sprawiając, że długo pozostają one świeże, pachnące i z połyskiem. Kwas octowy to również doskonały antyseptyk. Rozcieńczony możemy użyć także do przemywania powierzchownych oparzeń, co zapobiegnie tworzeniu się blizn i uśmierzy ból. Porcję octu powinny codziennie wypić też osoby cierpiące na anemię, gdyż pobudza on produkcję czerwonych krwinek. Łyżeczka octu wlana do szklanki letniej wody i wypijana regularnie co godzinę, obniża gorączkę i hamuje rozwój infekcji. 🙂
OCET JABŁKOWY PRZYGOTOWANIE:
3-4 litrowy szklany słój
2-3 kilogramy jabłek lokalnych
2 łyżki na 1 szklankę wody cukru trzcinowego lub palmowego ( można użyć jagry palmowego albo normalne) Jeżeli użyjemy miodu, to tylko zakupionego bezpośrednio z pasieki i nie podgrzewanego.
Dobrze umyte zdrowe jabłka obieramy ze skórki i obierzynami zapełniamy słój, następnie zalewamy chłodną uprzednio przegotowaną, i osłodzoną wodą(dwie łyżki słodyczy na jedną szklankę wody). Odstawiamy na trzy tygodnie a następnie przecedzając przez płutno odcedzamy obierzyny od octu (obierzyny wyrzucamy). Możemy przelać ocet do szklanych butelek, żeby było nam łatwiej go używać lub po prostu trzymamy go w słoju. Szczelnie zamykamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.Z obranych jabłek proponuje przygotować kompot. 🙂
OCET JABŁKOWY 2 PRZYGOTOWANIE:
3-4 litrowy szklany słój
2-3 kilogramy jabłek lokalnych
1 łyżka na 1 szklankę wody cukru trzcinowego lub palmowego( można użyć jagry palmowego albo normalne) Jeżeli użyjemy miodu, to tylko zakupionego bezpośrednio z pasieki i nie podgrzewanego.
Wybieramy kilka ładnych jabłek, myjemy, wycinamy zepsute lub robaczywe części i kroimy je, wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi, na małe kawałki, można też zetrzeć. Umieszczamy je w dużym szklanym słoiku i zalewamy chłodną uprzednio przegotowaną , posłodzoną, wodą (jedna łyżka słodkiego na jedną szklankę wody). Naczynie zakrywamy obwiązując płótnem. Stawiamy w ciepłym miejscu, aby jabłka sfermentowały – na około 3-4 tygodnie. Od czasu do czasu płyn mieszamy drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć, przelewamy go do butelek, przecedzając przez gazę. Szczelnie zamykamy i przechowujemy w chłodnym miejscu. 🙂
ZE WZGLĘDU NA TYLE KORZYSTNYCH ODDZIAŁYWAŃ, OCET JABŁKOWY MOŻNA ZAŻYWAĆ PROFILAKTYCZNIE:
2-3 łyżeczki octu jabłkowego, przygotowanego w domu, rozpuścić w 1 szklance letniej wody.
Pić należy 2 – 3 razy dziennie bezpośrednio przed posiłkami małymi łyczkami. Dla złagodzenia smaku można mieszać go także z sokami lub szejkami. :)
DETOKSYKACJA OWOCÓW I WARZYW
Do szklanego naczynia wrzucamy uprzednio umyte, nie obrane owoce lub warzywa. Zalewamy wodą i dodajemy na 1 litr wody 5 łyżek octu jabłkowego przygotowanego w domu. Czekamy około 30-45 minut, po czym zawartość odcedzamy i opłukujemy pod bieżącą wodą. 🙂
MIKSTURA OCZYSZCZJĄCA NERKI I WSPOMAGAJĄCA DLA ORGANIZMU U DZIECI
½ szklanki letniej wody
2 płaskie łyżeczki cukru palmowego lub świeżego trzcinowego
1 łyżeczka octu jabłkowego, przygotowanego w domu
Wieczorem rozpuścić w małej ilości ciepłej wody łyżeczkę octu i cukier, wymieszać, zakryć i odstawić. Rano zalać letnią wodą do objętości ½ szklanki. Pić przed śniadaniem lub między posiłkami. 🙂
MIKSTURA 2 OCZYSZCZJĄCA NERKI I WSPOMAGAJĄCA ORGANIZM U DOROSŁYCH
Szklanka letniej wody
2 płaskie łyżki cukru palmowego lub świeżego trzcinowego
2 łyżki octu jabłkowego, przygotowanego w domu
Wieczorem rozpuścić w małej ilości ciepłej wody 2 łyżki octu jabłkowego i 2 łyżki cukru , wymieszać, zakryć i odstawić. Rano zalać letnią wodą do objętości szklanki. Pić na czczo około 20 minut przed śniadaniem. 🙂
OSOBY Z NADWAGĄ:
2 łyżki octu jabłkowego przygotowanego w domu
½ szklanki letniej wody
Wymieszać składniki i pić trzy razy dziennie, na czczo przed śniadaniem, przed obiadem i przed snem. Trzeba przy tym ograniczyć spożycie soli. Kuracja trwa długo, gdyż spalanie tłuszczu odbywa się powoli, za to bez szkody dla zdrowia. 🙂
PŁUKANIE WŁOSÓW
Na1 litr wody 3-5 łyżek octu jabłkowego, przygotowanego w domu. 🙂
TONIC DO TWARZY I DEKOLTU
Ocet jabłkowy mieszamy z wodą w proporcjach 1do1, czyli do 100 mil wody dodajemy 100 mil octu jabłkowego. Możemy przechowywać tonik zamknięty, w szklanej butelce. Należy wypróbować na swojej skórze, własne proporcje. 🙂
ZAKWAS BURACZANY:
buraczki , majeranek , ząbek czosnku, letnia woda ciutke osolona, kromka czerstwego razowego chleba .
Musi postać w szklanym naczyniu 4 , 5 dni , przecedzamy i jest do picia lub na barszczyk. 🙂
CYTRYNY:
Cytryny, posiadają nie tylko właściwości kulinarne ale i zdrowotne. Cytryna zawiera w sobie olejki lotne, limonen aż do 70%, alfa-terpinene, alfa-pinene, beta-pinene, citral, kumaryny, bioflawonoidy, witaminy A, E, B1, B2, B3, B6 oraz witaminę C (40 – 50 mg na 100 g owocu), kleje roślinne. W cytrynie znajduje się witamina P, czyli rutyna. Jej zadaniem jest ochrona witaminy C przed zbyt szybkim utlenianiem. Głównym źródłem tej cennej witaminy P jest skórka cytryny, warto więc ją wykorzystać, oczywiście pamiętając o uprzednim jej umyciu. Cytryna zawiera również kwas cytrynowy, wodę, tłuszcze, białka, węglowodany oraz minerały : głównie potas, również sód, magnez, wapń, fosfor, żelazo i jod. Owoc ten jest ważny zarówno dla zdrowia jak i urody. Chroni organizm przed różnego rodzaju wirusami, chroni przed przeziębieniem, przyspiesza procesy gojenia się ran, świetnie oczyszcza organizm ze złogów. Dba o włosy, wspaniałe rezultaty daje spożywanie cytryny jako środka wzmacniającego włosy. Cytryna stosowana zewnętrznie na włosy nadaje im połysk i sprawia że są silne, błyszczą się i dobrze układają. Likwiduje łupież. Cytryna doskonale pielęgnuje tłustą cerę, oraz skórę dłoni i stóp. Sok z cytryny stosowany zewnętrznie , rozjaśnia cerę, plamy i przebarwienia.
Wyciskając na zimno skórę cytryny otrzymujemy „organiczny olejek cytrynowy”. Z badań naukowych wynika , że olejek cytrynowy posiada właściwości wzmacniające nasz układ odpornościowy. Udowodniono, że jest zależność pomiędzy głównym składnikiem olejku cytrynowego, którym jest limonen, a jego rolą w prewencji zachorowania. Olejek z cytryny może być również używany w leczeniu stanów nerwicowych, ciśnienia krwi, problemów trawiennych, bólów gardła, jak również infekcji układu oddechowego. Olejek cytrynowy pomaga w pobudzaniu tworzenia się leukocytów, poprawia pamięć, wzmacnia paznokcie, poprawia nasze samopoczucie, doskonale czyści skórę. Olejek cytrynowy posiada także właściwości przeciwdepresyjne. Nie są znane wirusy bądź bakterie, które potrafią żyć w obecności jakiegokolwiek olejku eterycznego używanego leczniczo. Jeśli chodzi o antybiotyki, wirusy potrafią się mnożyć w ich obecności i wytwarzają odporność na nie, co nie ma miejsca w obecności olejków eterycznych. Olejek cytrynowy jest nawet rozpowszechniony w szpitalach na obszarach Europy. Niedawno naukowcy testowali olejek cytrynowy pod względem jego potencjalnych właściwości przeciwbakteryjnych i zadziwiająco okazało się, że w 99.96% zabijał bakterie przenoszone przez powietrze. olejek z cytryny jest naszym jednym z najlepszych i skutecznych obrońców na wiele poważnych chorób, które dotykają współczesne środowisko. Ponadto cytryna to naturalny i uniwersalny środek leczniczy pozbawiony szkodliwych skutków ubocznych. Odparowana esencja cytryny potrafi zabić bakterię meningokoka w ciągu 15 minut, pałeczki duru brzusznego w przeciągu godziny, gronkowca złocistego w ciągu dwóch godzin, natomiast na zabicie bakterii dwoinki zapalenia płuc rzekomo potrzebuje do trzech godzin. Zaledwie 0.2% roztworu oleju cytrynowego może wyeliminować bakterię błonicy w 20 minut oraz całkowicie pozbawić aktywności bakterii zapalenia płuc.
Cytryna wpływa na piękno naszej skóry. Cytryna rozjaśnia skórę, można zastosować sok z cytryny na całe ciało. Można wetrzeć go w kolana, łokcie, rozjaśnić twarz i zmiękczyć skórę. Sok z cytryny sprawia również, że znikają piegi i plamy starcze. Jeśli chcemy się pozbyć przebarwień na skórze posmarujmy je sokiem z cytryny przed pójściem spać. Jeśli mamy wrażliwą skórę stosujmy rozcieńczony sok z cytryny. Nie używa się soku z cytryny na twarz i ciało przed wyjściem na słońce, ponieważ wtedy skóra źle reaguje na słońce i można się poparzyć. Cytryną leczymy choroby bez lekarstw i zapobiegamy ich powstawaniu. 🙂
WARTO WIEDZIEĆ !
Bardzo istotne jest aby nie spożywać cytryn nie dojrzałych (zielonych). Takie cytryny wypłukują z organizmu biopierwiastki alkaliczne o ogromnym znaczeniu dla organizmu. Chodzi tu głównie o wapń z kości i zębów.
ENERGIA NA ROZPOCZĘCIE DNIA:
Aby zacząć nowy dzień z dobrym samopoczuciem należy na czczo wypić świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn z ½ szklanki letniej wody. Taki napój pity codziennie rano pozwoli nie tylko zaopatrzyć organizm w sporą dawkę witaminy C, ale również znacznie poprawi pracę wątroby pomagając oczyścić ją z toksyn. Efekty powinny być zauważalne już po dwóch tygodniach stosowania tej metody. 🙂
CYTRYNY MAJĄ ZASTOSOWANIE PRZY:
STAN ZAPALNY GARDŁA:
Cytrynę dobrze umyć i podzielić na cząstki, ssać każdą cząstkę po 10 minut, potem dobrze pogryźć i połknąć (szczególnie skuteczne na początku choroby).
GORĄCZKA, WYMIOTY:
sok z 3 cytryn wlany do połowy szklanki letniej wody. Jest to najlepszy napój dla chorych.
INFEKCJE EPIDEMICZNE I BÓLE REUMATYCZNE:
Świeży sok z cytryn pić przez 5 tygodni, zaczynając od połowy cytryny i stopniowo zwiększając dawkę, nawet do 10 cytryn dziennie, po 5 tygodniach zmniejszamy powoli spożycie soku do1-2 cytryn dziennie.
PASOŻYTY JELITOWE:
Utrzeć bardzo dokładnie w całości 1 cytrynę -skórkę, miąższ i pestki
z 1 łyżeczką miodu. Spożyć przed snem.
OCZYSZCZANIE WĄTROBY:
Wieczorem zalać wrzącą wodą 3 rozkrojone cytryny, odstawić
na noc pod przykryciem. Wypić następnego dnia rano na czczo.
ZAPALENIE JAMY USTNEJ:
Sok z cytryny zmieszać z wodą , roztworem płukać usta.
PIASEK W NERKACH:
l cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, następnie razem ze skórką zetrzeć na tarce. Włożyć do szklanego naczynia, dodać 50 g miodu, 50 g oleju z pestek winogron lub oliwy Wszystko dobrze wymieszać, przykryć pokrywką. Używać po l stołowej łyżce 4-5 razy dziennie.
KURACJA OCZYSZCZAJĄCA ORGANIZM Z TOKSYN:
dzień 1- pijemy sok z 1 do 5 cytryn
dzień 2- pijemy sok z od 10 do 11 cytryn
dzień 3- pijemy sok z 10 do 15 cytryn
dzień 4- pijemy sok z 9 do 20 cytryn
dzień 5, 6, 7- pijemy sok z 8 do 25 cytryn
Razem w ciągu 12 dni zużywamy 200 cytryn.
Sok należy pić kilkakrotnie (35 razy dziennie). Zwykle na szósty, siódmy, ósmy i dziewiąty dzień przypada największa ilość soku (prawie litr). Osoby przeprowadzające kurację bywają przerażone taką ilością soku, a przecież pije się po 2 litry soku z jabłek lub czarnej porzeczki. A cytryna to też owoc, tylko że ma kwaśny smak.
Sok z cytryny jest jednym z najlepszych środków przeciw kamieniom nerkowym. w trakcie kuracji przez kilka dni widoczna jest wydajniejsza praca nerek. Mocz może zmienić kolor, stanie się ciemny, może pojawić się w nim osad ceglanego koloru, składający się z soli moczanowych. W pierwszej fazie leczenia ilość osadu na litr bywa duża. Świadczy to o tym, że organizm pod wpływem kwasu cytrynowego gwałtownie usuwa kwas moczowy. Pod koniec kuracji mocz przybiera kolor bursztynu, nie widać osadów, nawet po długim czasie stania, co wskazuje na to, że nie ma nadmiaru kwasu moczowego w organizmie.
Kuracja sokiem cytrynowym najlepiej zaopatruje organizm w witaminy, których nam chronicznie brakuje. Przecież Czym można wytłumaczyć tak zdumiewające działanie soku z cytryny? Kwas cytrynowy jest jedynym kwasem wiążącym się w organizmie z wapniem. W wyniku tego procesu tworzy się unikalna sól. Podczas jej rozpuszczania organizm otrzymuje fosfor i wapń – pierwiastki, które normalizują przemianę materii i regenerują tkankę kostną.
Oprócz tego kwas cytrynowy jest jednym z produktów skomplikowanego procesu trawienia. Spożycie kwasu cytrynowego w postaci soku, po pierwsze zmniejsza łaknienie, a po drugie daje organizmowi możliwość oszczędzenia energii, którą może on wykorzystać na procesy oczyszczania ze szlaków (soli z układu kostnego – kręgosłupa, stawów, mięśni i z naczyń krwionośnych). Szczególnie cenne w kuracji cytrynowej jest to, że podczas niej w organizmie powstaje naturalny kwas aminowo-cytrynowy, który jest składnikiem (w postaci syntetycznej) praktycznie wszystkich preparatów farmakologicznych przeznaczonych do walki z wyżej opisanymi chorobami.
PORADY:
Jeszcze kilka pożytecznych rad na temat spożywania cytryn. Jeżeli zaczyna boleć gardło, pojawiają się pierwsze objawy anginy, należy co 15 minut ssać po plasterku cytryny, ponieważ nawet w minimalnych ilościach roztwór kwasu cytrynowego zabija wszystkie zarazki.
Jeżeli cierpią Państwo na paradontozę lub gdy bolą dziąsła, to proszę regularnie rano i wieczorem przez 2 tygodnie płukać jamę ustną szklanką ciepłej, przegotowanej wody z dodatkiem soku z cytryny.
Jeśli macie Państwo łupież i słabe włosy nacierajcie skórę głowy kawałkami cytryny przez 10 dni. Łupież zniknie, a włosy staną się silne.
ZEWNĘTRZNIE:
KATAR, ZATOKI SZCZĘKOWE:
Kilka razy dziennie wpuścić do nosa po kilka kropel świeżego soku cytryny.
KRWAWIENIE Z NOSA:
Włożyć do nosa tampon nasączony sokiem z cytryny.
AFTY W JAMIE USTNEJ:
Stosować przy płukaniu przetrzymywanie w jamie
ustnej soku z cytryny z dodatkiem wody i miodu.
ANGINA:
Płukanie sokiem z 1 cytryny z dodatkiem 1 szklanki wody.
NALEWKA Z CZOSNKU MIODU I CYTRYNY
SKŁADNIKI:
– sok z 35 ząbków czosnku,
– sok 1/2 kg cytryn,
– 1 l przegotowanej wody, przestudzić
– dodać 1/2 szklanki miodu.
Zmieszać razem wszystkie składniki (woda z miodem musi być zimna) i zlać w szklaną butelkę, trzymać w chłodnym miejscu. Pić 3 x dziennie po 30-50 ml. po jedzeniu. Popijać sokiem pomidorowym. Od tego można zacząć w początkowej fazie pojawiającej się infekcji lub stosować w celu uodpornienia organizmu przez 15 – 21 dni.
OLEJEK CYTRYNOWY:
Olejek cytrynowy wytwarzany jest ze skórki owocu. Znalazł on bardzo szerokie zastosowanie od medycyny po gospodarstwo domowe. Posiada on wyjątkowy smak i zapach. Producenci wytwarzający znaczną ilość olejku cytrynowego dla potrzeb handlowych, aby go otrzymać stosują metodę tłoczenia na zimno. Maszyny pod wpływem dużego nacisku dosłownie wyciskają olejek ze skórki cytryny. Aby otrzymać 30 gram oleju potrzebne jest około 100 cytryn. Jednakże istnieje też inny sposób na uzyskanie olejku cytrynowego. Poniżej znajdziesz wskazówki jak to zrobić.
CO POTRZEBUJEMY:
Cytryny
Skrobak do cytrusów
Mały słoik z pokrywką
Oliwa z oliwek
NASTĘPNIE:
Przy użyciu skrobaka do cytrusów zetrzyj wierzchnią żółtą warstwę skórki z cytryny.
NASTĘPNIE:
Startą skórkę przełóż do przygotowanego wcześniej słoika.
NASTĘPNIE:
Do słoika wlej oliwę z oliwek. Starta skórka owoców powinna być całkowicie przykryta. Słoik szczelnie zakręć.
NASTĘPNIE:
Słoik ze skórką i oliwą z oliwek pozostaw na kilka tygodni. Najlepiej będzie jeśli odstawisz go na słoneczne okno. Pamiętaj by raz lub dwa razy dziennie wstrząsnąć słoiczkiem, tak aby mieszanina się połączyła.
NASTĘPNIE:
Po upływie tego czasu przecedź mieszaninę przez drobne sitko, tak by oddzielić od siebie skórkę i oliwę. Skórkę wyrzuć, a olejek przelej do czystego słoiczka.
ZASTOSOWANIE:
Olejek cytrynowy doskonale nadaje do masażu i jak dodatek do kąpieli.
Dzięki swoim właściwościom olejek cytrynowy doskonale dba o naszą skórę.
Kilka kropli olejku możesz dodać do nawilżacza powietrza, w twoim domu będzie unosił się cytrynowy zapach.
CYTRYNA W KOSMETYCE
MASECZKA DO CERY SUCHEJ:
Zmieszaj dwie łyżki miodu, dwie łyżki soku z cytryny i dwie łyżki oliwy z oliwek. Posmaruj suche miejsca na skórze i pozwól by maseczka pozostała tam przez 10 minut. Spłucz ciepłą wodą.
TONIK DO SKÓRY TŁUSTEJ:
Zmieszaj dwie łyżki soku z cytryny, dwie łyżki wódki, jedną łyżkę wody niegazowanej. Użyj tej mieszanki na tłuste fragmenty skóry, potem opłucz ją wodą. Możesz ją przechowywać w lodówce około tygodnia.
DELIKATNY PEELING:
Odetnij plasterek cytryny zanurz go w cukrze. Pozwól by kryształki cukru się do niego przykleiły. Pocieraj plasterkiem twarz. Potem przemyj ją ciepłą wodą.
MASECZKA PRZECIWZMARSZCZKOWA:
Aby zrobić cytrynową maseczkę przeciwzmarszczkową zmieszaj łyżeczką miodu, kilka kropel soku z cytryny i kroplę słodkiego olejku migdałowego. Zaaplikuj ją na skórę, niech pozostanie na niej przez 20 minut. Potem zmyj ją letnią wodą.
KĄPIEL Z DODATKIEM CYTRYNY:
Można też przygotować sobie ciepłą kąpiel (nie gorącą!) z dodatkiem 3 cytryn (nie obranych!): 2 kroimy na pół, 1 w plasterki – wszystkie wrzucamy do wody. Taka kąpiel pozwoli nam poczuć się świeżo a skóra będzie odżywiona i gładka.
ŁAMLIWOŚĆ PAZNOKCI:
Jeśli mamy słabe, łamiące się i rozdwajające paznokcie, powinniśmy często zwilżać paznokcie sokiem z cytryny lub rano i wieczorem przykładać do paznokci gazik mocno nasączony sokiem z cytryny. Stosujemy tą metodę przez tydzień.
SUCHA SKÓRA TWARZY:
Pielęgnacja – rano i wieczorem zmywać tampo-nem twarz sokiem z cytryny. Po
zabiegu zmywać twarz dopiero po 20 minutach. Następuje przy tym wybielenie cery.
PIELĘGNACJA RĄK:
Jeśli na naszych dłoniach pojawiły się zmiany skórne lub przebarwienia to najlepszym rozwiązaniem będzie krem cytrynowy. Kilka kropel cytryny dodajemy do gliceryny i smarujemy obficie dłonie. Krem działa wybielająco i wygładzająco. Można również nacierać dłonie roztworem soku cytryny,
gliceryny i wody kolońskiej w równych częściach.
CYTRYNA NA WŁOSY:
Aby zrobić wspaniałą naturalną odżywkę na zniszczone włosy zmieszaj 3/4 filiżanki oliwy z oliwek, pół filiżanki miodu i 3 łyżki stołowe soku z cytryny. Używamy tej mieszanki wczesującjąc ją w mokre włosy. Następnie nakładamy na włosy plastikowy czepek i owijamy je ręcznikiem. Pozostawiamy odżywkę na pół godziny. Potem myjemy włosy letnią wodą.
Można także wykorzystać cytrynę by naturalnie rozjaśnić swoje włosy. Mieszamy 1/4 kubka soku z cytryny z 3/4 kubka wody. Wlewamy tą mieszaninę do butelki ze spryskiwaczem i co jakiś czas, siedząc na słońcu spryskujemy nią włosy. Po 25 minutach siedzenia na słońcu włosy będą się powoli rozjaśniały. 🙂
LEN
Len wygląda bardzo niepozornie, ma długą cienką łodygę i drobne, błękitne lub białe kwiatki. Jest to roślina w której wykorzystuje się wszystkie części. Dla zielarzy pozyskiwanym surowcem są nasiona lnu, czyli siemię lniane. Łodyga od części korzeniowej do wierzchołkowej wykorzystywana jest w przemyśle włókienniczym, a także do produkcji płyt pażdzieżowych i produkcji wysokiej jakości papieru. wytłoki i plewy powstałe z nasion, przy produkcji oleju, przerabiane są na pasze. Nasiona lnu są niedocenianym produktem żywnościowym, który ma niezwykłą wartość odżywczą i właściwości lecznicze. W lecznictwie, zastosowanie mają całe nasiona lnu, olej z nich wytłaczany oraz wytłoki, czyli mączka lniana, którą stosuje się zewnętrznie do okładów lub mazideł w postaci kataplazm.
Nasiona lnu zawierają związki śluzowe, białkowe, bardzo dużo oleju tłustego, kwasy organiczne takie jak- askorbinowy. Zawiera enzymy, sole mineralne – magnez, cynk, żelazo, glicerydy kwasów nienasyconych takich jak linolenowego i linolowego, w mniejszych ilościach glicerydy kwasów nasyconych oraz fitosterole obniżające poziom szkodliwego cholesterolu i witaminę E zwaną witaminą młodości . Fitoestrogeny , które mają właściwości łagodzenia objawów menopauzy, również zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, osteoporozy, miażdżycy. Flawonoidy , które działają przeciwzapalne, rozkurczowe, uszczelniają naczynia krwionośne. Najbardziej cennymi składnikami w nasionach lnu są, kwasy tłuszczowe omega-3. NNKT omega 3, 6, 9 i kilka innych o mniejszym znaczeniu, są czasem nazywane dodatkową witaminą F. Organizm człowieka nie potrafi sam tych kwasów tłuszczowych syntetyzować, więc jesteśmy zmuszeni do pobierania ich wraz z pożywieniem. W obecnych czasach, człowiek spożywa wręcz za dużo kwasów tłuszczowych omega 6, a za mało omega 3. Należy to zrównoważyć. Obecnie popularnym żródłem omega 6 są wszystkiego rodzaju tłuszcze zwierzęce i oleje używane do smażenia. Tłuszcze te są szkodliwe i dodatkowo blokują szlak metaboliczny, którym nasz organizm syntetyzuje kwas omega 6 gamma linolenowy ze zwykłego kwasu omega 6 linolenowego. Proces ten pogłębia niedostateczna ilość w diecie witaminy C, cynku czy magnezu oraz przewlekłe infekcje. Tłuszcze zwierzęce i rafinowane należy bezwzględnie przestać spożywać i zastąpić je oliwą z oliwek extra virgin w szklanej ciemnej butelce lub olejem lnianym. Oliwy te spożywamy na zimno. kwas omega 6 możemy również przyjmować w formie czystego kwasu gamma linolenowego, czyli GLA. Można go kupić w aptece pod nazwą „olej z wiesiołka tłoczony na zimno”.
Najlepszym źródłem omega 3 są ziarna lnu. Wbrew powszechnej opinii ryby nie są wcale dobrym źródłem omega 3, ponieważ trzeba by było spożywć je surowe, gdyż w czasie podgrzewania kwas tłuszczowy omega 3 błyskawicznie się rozkłada i po upieczeniu czy ugotowaniu nic z niego nie zostaje. Zmielone w blenderze ziarna siemienia lnianego, spożywane tylko na zimno, są najlepszą możliwą formą pozyskiwania omega 3. Sekret polega na tym, że mielimy ziarna zaraz przed spożyciem. Pamiętajmy aby zwrócić uwagę przy zakupie siemienia lnianego, na sposób pakowania. Opakowanie powinno być ciemne, tak aby nie przepuszczało światła. Siemię lniane ma działanie powlekające, osłaniające, zmiękczające i przeczyszczające. Polecane jest zwłaszcza w chorobie wrzodowej. Zawarte w nasionach lnu śluzy powlekają błony śluzowe przełyku, żołądka i dwunastnicy, chroniąc je przed kwasem solnym i zmniejszając odczyny zapalne. Dobrze rozdrobnione nasiona po spęcznieniu wodą są łagodnym środkiem przeczyszczającym, polecanym szczególnie osobom starszym. Siemię lniane jest też bardzo pomocne w zapaleniu oskrzeli, kaszlu, pomaga w chorobach skórnych, leczeniu oparzeń . nasiona siemienia lnianego wydzielają dużo śluzu, co trochę utrudnia wchłanianie składników odżywczych, ale spożywane we właściwych kombinacjach i o właściwych porach nie są już przeszkodą, a tylko zaletą. Siemię lniane używamy wewnętrznie robiąc z niego napary do picia, a zmielone w młynku dodajemy do potraw, sałatek, soków i szejków.Natomiast zewnętrznie stosujemy w formie maseczek, okładów, a nawet odżywki i żelu do włosów. Należy pamiętać, że zmielonym siemiem lnianym posypujemy ostudzone potrawy!
Olej wyciskany na zimno z nasion lnu, jest najzdrowszym olejem na świecie, pod warunkiem, że jest naprawdę bardzo świeży i w ciemnej szklanej butelce. Taki olej przechowujemy w lodówce, lub w ciemnym zimnym miejscu, ponieważ w zetknięciu ze światłem słonecznym i ciepłem kwasy tłuszczowe ulegną utlenieniu, a sam olej nie ma w sobie już początkowej wartości. Trwałość takiego oleju jest bardzo krótka, zaledwie parę tygodni. Istnieją firmy które wytłaczają olej lniany i dostarczają go na drugi dzień do domu klienta w ciemnych chłodnych opakowaniach, są również prywatni rolnicy którzy wyciskają olej lniany na własne potrzeby. Należy popytać, lub samemu zająć się wytłaczaniem takiego oleju i rozprowadzać go lokalnie. Olej lniany przyspiesza regeneracje naskórka i błon śluzowych, obniża poziom lipidów i cukru we krwi. Oleje lniane proponowane w sklepach, pakowane w plastikowych butelkach z długim terminem ważności, są okropne w smaku i nie są źródłem omega 3. Podobnie apteczne kapsułki które najzwyczajniej w świecie zawierają za mało kwasów tłuszczowych, do tego są przezroczyste, a przecież kwasy omega 3 rozkładają się w świetle błyskawicznie.
Aby przywrócić organizm do równowagi, trzeba spożywać dużą ilość omega 3 przez co najmniej 1 miesiąc, aż wszystkie komórki odpowiednio się nimi nasycą. 100 gram oleju czy zmielonego ziarna lnu dziennie jest właściwą ilością. Pozytywne zmiany powinny być widoczne już w ciągu doby, ale na pełen efekt trzeba będzie troszkę poczekać. Kwasów omega 3 nie da się w żaden sposób przedawkować.
LADU ORZECHOWE:
1/3 szklanki orzechów ziemnych
1/3 szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki migdałów
4 łyżki siemienia lnianego świeżo zmielonego w młynku
Płynne jagry najlepiej z cukru palmowego, lub płynny cukier trzcinowy.
Jeżeli użyjemy miodu,to tylko bezpośrednio z pasieki i nie podgrzewanego.
Orzechy i migdały zalewamy wieczorem zimną wodą i odstawiamy do nasiąknięcia. Następnego dnia odsączamy, a migdały obieramy ze skórki. Mielimy wszystko w młynku. Jeżeli chcemy uzyskać duże kawałki mielimy króciutko. Mieszamy z siemiem lnianym i słodyczą. Dla urozmaicenia smaku dodajemy pokrojone suszone figi lub daktyle. Można dodać garść otrębów z ragi i podprażonego sezamu. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodajemy oliwę z oliwek.
PRZY PODRAŻNIENIU ŻOŁĄDKA SPORZĄDZAMY ODWAR Z NASION LNU:
1łyżkę siemienia lnianego zalewamy szklanką letniej wody i powoli gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Po przestygnięciu odwar należy przecedzić lub oddzielić od nasion i pić po 1/2 szklanki dwa razy dziennie. Odwar przygotowujemy zawsze świeży.
ABY OCZYŚCIĆ OSKRZELA Z ZALEGAJĄCEJ W NICH WYDZIELINY I W PRZYPADKU ZAPARĆ SPORZĄDZAMY NAPAR Z SIEMIENIA LNIANEGO:
1 łyżkę siemienia zalewamy szklanka wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Pijemy dwa razy dziennie rano i wieczorem.
NA TRUDNO GOJĄCE SIĘ RANY, W WYSUSZENIU SKÓRY, PRZY SKŁONNOŚCIACH DO ŁUSZCZENIA I PĘKANIA NASKÓRKA:
5 dag zmielonych nasion lnu
1/2 szklanki wrzątku
Kataplazm: 5 dag zmielonych nasion lnu zalać około ½ szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać, zawinąć w płótno, przykładać pod ceratką na chore miejsce. Zewnętrzne okłady z siemienia lnianego pomagają przy odleżynach, oparzeniach, ciężko gojących się ranach.
MASECZKA NA TWARZ Z SIEMIENIA LNIANEGO:
Maseczka ta nadaje się do każdego typu cery, ale szczególnie polecana jest do skóry suchej, skłonnej do podrażnień i wyprysków. Po jej zastosowaniu skóra będzie bardziej elastyczna i wygładzona, miękka. Ma także właściwości oczyszczające pory skóry.
SKŁADNIKI:
łyżka siemienia lnianego,
szklanka wody.
WYKONANIE:
2 Łyżki siemienia lnianego zalać szklanką wody i gotować, mieszając tak długo, aż powstanie konsystencja papki. Wystudzić.
Na oczyszczoną skórę twarzy (wcześniej można zrobić peeling z cytryny i soli) położyć papkę i przykryć twarz wilgotnym, ciepłym, płuciennym, małym ręcznikiem do twarzy. potrzymać przez około pół godziny. Po tym czasie, przemyć twarz wodą i wklepać delikatnie tonik z octu jabłkowego, przygotowany w domu. Kiedy tonik się wchłonie, natłuścić twarz i dekold olejem migdałowym, który jest jadalny.
ŻEL NAWILŻAJĄCY DO TWARZY I DEKOLTU Z SIEMIENIA LNIANEGO
SKŁADNIKI:
1 łyżka siemiena lnianego
½ szklanki wody
Do zimnej wody wsypać siemię lniane i gotować przez około 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia. umytą twarz i dekolt przecieramy wacikiem nasączonym tonikiem z octu jabłkowego, następnie nakładamy trochę substancji żelowej która powstała w wyniku gotowania, delikatnie wklepujemy. Po zaschnięciu żelu zmywamy całość wilgotnym wacikiem lub ciepłym ręcznikiem do twarzy. Taki żel przygotowujemy zawsze świeży.
MASECZKA DO WŁOSÓW Z SIEMIENIA LNIANEGO
Taki kompres z siemienia lnianego sprawi, że włosy będą bardziej błyszczące, zregenerowane, nawilżone. Będą się także lepiej układały.
SKŁADNIKI:
2 łyżki siemienia lnianego,
szklanka wody.
WYKONANIE:
Siemię lniane zalać szklanką wody i zagotować. Gdy trochę przestygnie oddzielić nasiona przez sitko, a powstałą “żelową” substancję wetrzeć we włosy, owinąć je w folię lub czepek, dodatkowo przykryć ręcznikiem i ponosić na głowie przez minimum godzinę.
MASECZKA DO WŁOSÓW Z OLEJU LNIANEGO
2 łyżki oleju lnianego
2 cytryny
1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego świeżo wyciśniętego
Składniki wymieszać i wetrzeć w głowe skóry i włosy. owinąć całość w folię lub czepek, dodatkowo przykryć ręcznikiem i ponosić na głowie przez pół godziny. Umyć szamponem i zastosować odrzywkę z siemienia lnianego, lub spłukać włosy rozcieńczonym octem jabłkowym. Jeżeli ne mamy pod ręką miodu własnej produkcji lub cukru trzcinowego, to poprostu mieszamy sam olej z cytryną.
ODŻYWKA DO WŁOSÓW
Taka odżywkasprawi że włosy będą odżywione w sposób naturalny, nawilżone, lśniące i puszyste.
SKŁADNIKI:
4 łyżki siemienia lnianego
4 szklanki wody
WYKONANIE:
Siemię lniane zalać wodą i gotować około 5-8 minut. Ostudzić, żelową substancję oddzielić od ziaren i dopełnić taką ilością wody aby można było swobodnie zanużyć w niej wszystkie włosy. Po umyciu szamponem, nasączamy lub nalewamy na całe włosy żelową substancją, jednocześnie je masując. Następnie spłukujemy włosy obfitą ilością wody.
ŻEL DO WŁOSÓW Z SIEMIENIA LNIANEGO
Ten w stu procentach naturalny żel do włosów polecam szczególnie do włosów kręconych. nie obciąża ich, nie skleja, nabłyszcza, sprawia, że łatwo się rozczesują.
Raz przygotowany żel można przechowywać w chłodnym miejscu przez około 1-2 tygodnie.
SKŁADNIKI:
50 gram siemienia lnianego,
woda,
olejek eteryczny,
dwie szklanki, lub dwa kubki.
drewniana łyżka do mieszania,
sitko z bardzo drobnymi oczkami.
WYKONANIE:
Wieczorem wsypać siemię do szklanki z wodą. Zostawić siemię lniane w wodzie przez całą noc. Przez noc siemię wytworzy naturalną otoczkę żelu wokół ziarenek.
Rano należy nałożyć na drugą, pustą szklankę lub garnek, sitko. Następnie, łyżka po łyżce, przekładamy zawartość pierwszej szklanki do drugiej. delikatnie mieszając, oddzielamy przez sitko nasiona siemienia od żelu. Przecedzony żel stawiamy na małym ogniu i uważając aby nie zaczął się gotować, ciągle mieszamy drewnianą łyżką. doprowadzamy go do gęstszej konsystencji, podobnej do żelu do włosów. Po zdjąciu z ognia, wystudzamy. Można dodać do żelu parę kropelek olejku eterycznego, aby nadać mu dowolny, ulubiony zapach. Wkładamy do szklanego słoiczka i przechowujemy szczelnie zamknięty, w zimnym, ciemnym miejscu.
cdn… 🙂
I blog often and I really appreciate your information.
Your article has really peaked my interest.
I will book mark your site and keep checking for new details about once a week.
I subscribed to your Feed too.
and if I could I desire to suggest